петък, 24 февруари 2012 г.

Yacapaca.com с тази платформа се запознах в Beechen cliff school, Bath, UK.
Тъй като нямахме възможност да наблюдаваме един цял урок, ние направихме обиколка на училището, като влизахме за малко в класните стаи, и всички помещения, където се водят занятия с учениците. За сметка на това пък имахме много хубави разговори с колегите по математика, география и езици. За програмата ни разказа  учителят им по география, който ни запозна с нейните предимства, а именно – създаване на викторини, тестове, задаване работа на целия клас, възможности да откриват и променят, дъска за  публикуване, електронни таблици, бази данни, е-сигурност, презентации, учебни планове, макромедия, и т. н. Те я използват пълноценно, тъй като имат много добре оборудвани кабинети и много добре изградена училищна мрежа. Там разбрах, че я има и на БГ, но все още нямах възможност да я изпробвам.
Но те също така си имат и собствен софтуер, като всеки учител трябва да качи урочните си планове и ресурси една седмица по-рано и да  зададе домашните за вкъщи.
Ползват и други програми, една от тях е много скъп софтуер-Flowol.
Абсолютно във всяка класна стая имат интерактивна бяла дъска, проектор, лап-топ, озвучителна уредба, а също така и компютри за учениците. Във всяко от училищата, които посетих, всеки учител разполага с този комплект + уебкамера, която не може да си представите, колко е полезна, използват за какво ли не - доближават до нея ученическа тетрадка, карта на Европа, урока от учебника, и всичко е пред учениците. След обясненията на учителя учениците сядат самостоятелно на компютрите и търсят информация, затвърдяват наученото…
От администратора на училищната мрежа разбрахме, че те са дали 300 паунда за всяка машина, като в това училище имат и много добре оборудвани не само компютърни зали, но и спортни зали и кабинети по чертане, музика, инженерни дейности… Там видях как се принтира ламарина и дървесина, учениците конструират на компютъра и след това си го „принтират”, имат си училищно „Формула1”.