неделя, 11 декември 2011 г.

"Нека да разкажа"...или "Моето посещение във Великобритания"

Участието ми в курса в Бат, Великобритания - "Използване на ИКТ в обучението по езици".
Тази моя мечта се осъществи благодарение на  секция "Индивидуални квалификационни дейности" по секторна програма "Коменски" на Центъра за развитие на човешките ресурси.
Организатор на квалификационната дейност беше: Mergancer Consulting, Ltd, 
а езиковите сесии се провеждаха в: Languages United Ltd.


Тук нашата група в проучване на британската образователна система.











Удоволствие да се докоснеш до една модерна страна с демократични традиции. За мен беше много полезно да се обучавам от висококвалифицирани  специалисти от Merganser Consulting Ltd,  които имат традиции и опит в обучението на учители. 
Семинарите с Кирстен-огромно удоволствие да учиш чужд език от автентичен източник, да попаднеш в автентична езикова среда.  

За да разкажеш за Бат не можеш да не споменеш за прасетата, които са станали символ на града  поради  легендата за принц Блейдюд.

Блейдюд, крал на британците и баща на Крал Лир, който е увековечен от Шекспир, е прекарал голяма част от младежките си години да учи в Атина, където се заразил с проказа.
Завръщайки се у дома той осъзнава, че един несъвършен принц не може да наследи трона. Той напуска Кралския дворец под прикритие като свинар в "затънтената част на страната".
Това е долината на река Ейвън (Avon).
Когато Блейдюд подкарал прасетата си в търсене на жълъди, той прекосил река Ейвън в плитчините. Прасета на Блейдюд също били заразени с болестта му, но са били излекувани, докато се търкаляли в горещата кал около извора.
Наблюдавайки чудото, Блейдюд също се изкъпал в горещите мътни води и също бил излекуван.
Той се завърнал у дома в триумф, за да стане крал. В благодарност за неговото излекуване, Блейдюд основал град Бат,посветен на лековитите правомощия на келтската богиня Сулис и 900 години по-късно римляните наричат ​​града Аква Сулис - водите на Сулис.
 
След завладяването на Британия през 43 г. след Хр. римляните изградили тук град за почивка и развлечения, лекували раните си, получени при бойните действия, и топлели в минералните извори костите си, измъчени от английския климат.









Около басейна се събирали търговци, лечители, музиканти, пъстра тълпа от римляни и местни жители.







 

През 1988 г. Бат е включен като град на световното наследство в списъка на ЮНЕСКО. Бат е единственият английски град, включен изцяло в този списък, което го поставя наред с европейски градове като Венеция и Люксембург, известни със своята красота и принос в световната съкровищница. 








В съседство с Кралската баня-прекрасната готическа катедрала - Абатството (Bath Abbey). В красивото старинно абатство на Бат кралица Елизабет II е отбелязала годишнината от своето възцаряване на престола, защото това историческо място е свързано с коронацията през Х в. на първия крал на Англия Едуард.











Всяка седмица в Катедралата има органови концерти, привличащи множество любители на старинната музика.

















Типичните къщи от викторианската епоха. Те са значително по-малки от грандиозните с колонади от XVIII век. 


Реконструирано елегантно жилище от XVIII век на "Роял крешченд" , а в съседство казват, че си купили луксозни апартаменти Бил Гейтс и Джони Деп.


Виктория парк

Навсякъде цари изключителен ред и чистота, къщите са обкичени с цветя.