понеделник, 28 май 2012 г.

Доброволно дело за благородната кауза! Или впечатленията ми от музейната експозиция в с. Севар...

Днес с моите ученици си направихме една малка екскурзийка (дъждовна) до с. Севар. Времето беше дъждовно, нямах батерия на фотоапарата, нито на телефона за достатъчно снимки, но това не ни попречи да се порадваме на интересната етнографска сбирка, която са спретнали ентусиазирани жители на селото. Сбирката ме впечатли с много богатата си експозиция, която ни запознава с бита и обичаите на хората от селото.
Много се радвах да покажа на моите ученици именно тази музейна сбирка с богатото цветово многообразие в изработката на облекла и предмети на бита, тъй като това е моето родно село (аз не живея толкова далеч от него, но признавам си, такива срещи са винаги приятни и понякога необходими)!
Бих искала да поздравя уредничката на тази уникална сбирка - г-жа Фатме Садъкова и всички съселяни, които са й съдействали за това напълно доброволно дело за благородната кауза! Вие допринасяте не само да се съхранят народните традиции, а и да направите младото поколение да стане съпричастно към тях.


Това е паното, което подарихме на домакините, като спомен от нашето посещение. Благодаря за красивата изработка на нейната авторка - г-жа Донка Мичева, ресурсната учителка на двама от моите ученици.

Работният лист към нашето посещение беше със задача учениците да открият кои предмети са от експозицията.