събота, 20 октомври 2012 г.

QR Codes

За QR Code - това е малко инфо, което поднасям с такъв код. 
Това е двуизмерен баркод, предназначен да позволи на съдържанието да се декодира с висока скорост. 
В ерата на технологиите и ние, учителите се опитваме да нагодим и приспособим новите предизвикателства за целите на обучението на нашите ученици. Разбира се, това става бавно, инцидентно, от тук-от там. Тук се опитвам да публикувам наученото и видяното на курса Digital Extra в Ковънтри, за да мога да допринеса макар и минимално за популяризиране на голяма плеяда от нови технологии за обучение.
Та как може да се използва един такъв бар-код в обучението? На конференцията в Русе Нови технологии в съвременното училище Деси Миленкова разказа как са го изпробвали с техните ученици в работата им по проект: възлагане на задачи на групите чрез разчитане на код. 
Аз все още съм далеч от прилагането на QRCode на практика, но този, който има желание и възможност - лесно е! Зарадвайте своите ученици с нещо ново и нетрадиционно!

Ако разкодирате този бар-код със смартфона си, ще прочетете този текст: 
Изобретен от дъщерно дружество на Toyota Denso Wave през 1994 година. Те все още притежават патент, но са предпочели да не го упражняват. Използва се първоначално за проследяване на автомобилни части. Адаптирано за свободен достъп за потребителите на смартфони. Увеличава се потреблението всеки ден.

Ако искате да си направите сами такива кодове: